Bolivia

Na een paar enerverende dagen in de bergen bij Machu Picchu wordt het tijd voor het volgende land. Een land dat al vanaf het begin hoog op ons verlanglijstje staat. 

BOLIVIA!

Bolivia is een land dat je van begin tot einde bezig houdt. Daarom willen we eerst even lekker een weekendje rust, zeker na de wandeling naar Machu Picchu. We hebben een heerlijk weekendje geboekt op Isla del Sol in Lake Titicaca, onze eerste bestemming in Bolivia en wat een fijn begin. Isla del Sol ligt op ongeveer 4100m, het is klein, rustig en zonnig. Precies waar we behoefte aan hebben!
We hebben niets anders gedaan dan in de zon liggen, boekje lezen, biertje drinken, lang wachten op ons diner en een beetje over het eiland struinen.

Goed bijgekomen, gaan we door naar La Paz de hoogste hoofdstad (of niet) van de wereld. La Paz ligt op 4000m en dat merk je wel. Sprintje trekken om de nachtbus te halen, zit er echt niet in. La Paz is niet echt de mooiste of meest bijzondere stad maar heeft wel een fijne sfeer. Maar voor ons was de belangrijkste reden om hier naartoe te komen 'The Deathroad'. Volgens velen de gevaarlijkste weg ter wereld en hij heeft inderdaad een dodelijke reputatie!

'The Deathroad' kan je naar beneden mountainbiken met onderweg werkelijk schitterende uitzichten. Het is voor Bon een hele spannende ervaring maar op de fiets is het eerder leuk en mooi dan echt gevaarlijk. Bon heeft moeite het tempo bij te houden, mij kan het niet snel genoeg gaan. Heel sociaal fietsen we samen in de langzame groep, bedankt Bon ;) Hierdoor krijg ik wel de mogelijkheid om wat te filmen en foto's te nemen.

Vanuit La Paz door naar Sucre. Sucre is de witte stad en misschien ook wel de hoofdstad van Bolivia! Sucre is een koloniale stad met 'award' winning empanadas. Die vallen ons een beetje tegen.... Na 2 dagen en matige empanadas door naar Potosi. 

Potosi noemt zich de hoogstgelegen stad ter wereld en staat bekend om de zilvermijnen. Deze kan je bezoeken en dan duik je voor een uur of 2 de mijnen in om te zien hoe er gewerkt wordt. Hebben we gedaan, hebben enigszins ervaren hoe het is om daar te overleven en waren erg blij dat we weer naar buiten konden. Veel mijners beginnen op hun 15e met werken om er vervolgens rond hun 40ste aan te overlijden. Ondanks het feit dat ze dit weten, voelen de mijners zich vrij en happy! Voor ons echt bizar om te horen. We kunnen inmiddels stellen dat dit een van de meest indrukwekkende tours was die we gedaan hebben.In Potosi zijn niet alleen mijnen, ze spelen hier ook professioneel voetbal. Blijkt op deze hoogte best lastig te zijn want de spelers zijn niet vooruit te rammen! Wel grappig om te zien en om een kijkje te nemen in het hoogst gelegen stadion ter wereld.Van Potosi pakken we de bus naar Uyuni. Oftewel de zoutvlaktes van Uyuni. Volgens velen het hoogtepunt van Bolivia. We besluiten daarom een 3-daagse tour te doen die ons meeneemt over de zoutvlakte en langs (we raken de tel kwijt) 281 indrukwekkende meren. Voor ons komt het hoogtepunt al na 1 uur en 3 uur later rijden we alweer van de zoutvlakte vandaan om vervolgens alleen nog maar verschillende, op elkaar lijkende, meren te zien!

Salar de Uyuni is inderdaad schitterend en je kunt er leuke foto's maken maar jammer dat we er niet meer tijd hebben kunnen doorbrengen.

Helaas was er te weinig animo om rechtstreeks vanuit de tour naar onze volgende bestemming te gaan dus eerst terug naar Uyuni om daar de nachttrein te pakken naar Tupiza.

Tupiza ligt iets lager dan de andere plekken die we in Bolivia hebben gezien en heeft ook echt een heel ander landschap. Tupiza geeft je het gevoel terug in de tijd te gaan naar the wild wild west: paard en wagen en cowboys. Dit is dan voor ons ook de voornaamste reden om naar het zuiden van Bolivia te reizen. Al vanaf het begin van de reis wil ik heel graag een paar dagen op een paard door de natuur rijden. Nou, ik heb het geweten. We besluiten een 2-daagse tour (14 uur op een paard) te doen maar we kunnen halverwege de eerste dag beslissen of we verder willen. Wel zo handig want we hebben beiden in ons leven pas 4 minuten op een paard gezeten. Het is in het begin best lastig en pittig en ik heb even moeten vloeken maar de omgeving is werkelijk briljant. Er is in tientallen jaren niets veranderd. Canyons, bergen, rivieren, dorpjes, alles ouderwets. We besluiten dan ook voor de tweedaagse tour te gaan en gelukkig maar. Na de lunch kom ik erachter dat mijn paard ook een 3de versnelling heeft en dat ik dat gehobbel dat draf heet kan overslaan. Dus ik gooi mijn paard in vol gallop door kleine dorpjes en rivieren!!!! Wat helaas voor Bon betekent dat zij ook in vol gallop moet. Haar paard luistert namelijk naar mijn paard, haha.
De volgende dag voelen we allen de bips al een beetje dus die dag iets rustiger aan gedaan maar wat een ervaring en een absolute aanrader!

Na Tupiza gaan we Bolivia uit, maar wat een gaaf land is dit. Er is zoveel te doen, zoveel te zien en zoveel te genieten. We zijn blij dat het ruim aan onze belachelijk hoge verwachtingen heeft voldaan!

Laatste foto's

Reacties 8

Sanne 23-04-2012 09:32

Lieverds!!
Wat VET!!! Echt genoten van jullie foto's, vooral die cowboy foto's! Jullie beginnen ook steeds meer op elkaar te lijken
Wij hebben weekend (tis maandagochtend) en gaan nu op naar het strand. het leven is MOOI!!
Dikke zoen lieverds, geniet er nog even van!
beso

opa en oma 23-04-2012 10:07

Lieve Wout en Bon, we zitten nog in pyama en hebben jullie hele reisprogramma -Bolivia gelezen en gezien.Wat een belevenis! En wat een prachtige fotos. Maar nu wordt het wel eens tijd dat jullie weer thuiskomen.(hfc-zaterdag moet degraderen en ons kabinet gaat vallen) Dus hier is veel te doen.. Nederland ontvangt jullie met open armen. Rust dus nog maar wat uit. Bij ons is alles goed, maar we verlangen wel naar jullie thuiskomst. Geniet er nog maar even van. Veel liefs, opa/oma

carry 23-04-2012 15:15

Nou wout en bon
Zolangzamerhand wordt het steeds gekker??? Bon steeds bruiner en blonder jij steeds langere haren.NOG meer gevaarlijke toeren op bergen en dieptes, kom nou maar weer eens naar huis, ja dat zeg ik ????!!!! Ik bleef eens 18 maanden weg uit heemstede! maar ja dan werkte ik ook nog een beetje , en was niet zo ver als jullie !!!
Wat een super reis maken jullie en steeds weer wat anders!
Ga nog even genieten , want voor jullie het weten staan jullie weer op Schiphol!!!!En ik geniet mee van de verhalen! Liefs carry

Fem 23-04-2012 17:32

WOW! wat een waanzinnige mooie foto's. Het ziet er echt gaaf en cool uit. Top, maar ik geef Car gelijk. Kom nu maar weer terug. Het wordt de hoogste tijd. Gelukkig jullie vorige week gesproken en goed kunnen bij kletsen. straks eindelijk real life. Heerlijk!

Geniet van de laatste plannen en probeer er nog alles uit te halen! tot over een paar weken. Kuskus

Roumayne 25-04-2012 01:27

Buenas noches! Ik lees net jullie reisverslag. Wat 'n geweldige foto's en voor ons een heerlijk vooruitzicht want morgenvroeg vertrekken we met de bus naar La Paz. Death road, zoutvlaktes en de mijnen staan op ons lijstje maar krijgen er nog meer zin in na jullie foto's!!
Jullie gaan over drie wkn weer richting Holanda? Wij hebben nog iets minder dan vijf weken en vertrekken vanuit Rio dus als we Bolivia verlaten stuur ik je een berichtje! Zou leuk zijn om nog even een NL onderonsje te houden met n koud biertje @ de Copacabana!! Geniet van jullie komende avonturen. Liefs

Nikos 25-04-2012 16:36

Mi dios, wat een foto's! Geniet er nog van jongus!
Besos vanuit een feestvierend Sevilla (Het is Feria hier hiha!)

Lisette 25-04-2012 20:56

Holy-mac! wat een geweldige foto's ! geniet geniet geniet nog even!!! en dus tot gauw alweer : )

gerrit 12-03-2013 10:49

stomme Lisette je bent echt een domkop he

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer